Define İşaretleri


ANAHTAR VE KİLİT


Yalnız başına çizilmiş bir anahtar hedefin artık yakın bir yerde olduğunu ifade ederken aynı zamanda bilgi ve tecrübeyle yakın çevrede bir araştırma yapılmasını isteyen bir semboldür.
Bir odanın içinde saklanmış bir emanet ifade edilebilir.Bu durumda kilitin kendi işlevi aklımıza gelmelidir.Zira kilidin çalışma mekanizması anahtarının sağa veya sola hareket etmesiyle sağlanır.Sağ genellikle kapatma, sol ise açam için kullanılır.Bu durumda içine girilen bir odanın sol tarafında küçük bir odacık veya oda içinde sol tarafta bir noktada saklama mekanı aranmalıdır.





DOĞAN ŞAHİN KARTAL İŞARETLERİ

Doğan ya da şahin yırtıcıdır, görme kabiliyeti gelişmiştir. Avını yakalar ve ayakları arasına alır öyle yer. Büyük ihtimalle eşkıya ya da savaş gömüleridir. Gömüsü genelde kapalı mekanlar içinde olur. Baktığı istikamet önemlidir. Şahin ya da doğan avını nasıl yiyorsa bizim de o şekilde gömüyü aramamız gerekir. Yani ayakların altına bakacağız. Sonuç alamazsak baktığı yönde araştırma yapacağız. Kesin define işaretidir. Bu arada tuzakları göz ardı etmemek gerekir. 
1-Kartalın kafası üzerinde istavroz varsa bızans gömüsüne işaret eder. Kral mezarı olabilir.
 
2-Kartalın kanadı açıksa ölen kişinin anısına yapılan gömüdür. Mezar hediyesi vardır. Mezar güçlü birine ait ise kişisel eşyalarına ulaşılabilir. Ama bununla birlikte çevresindeki mezar boş da olabilir.
 
3-Kanatları kapalı ise tünemiş şekilde ise gömüsü kapalı bir mağara içindedir. 

4- Kartal sembolünün olduğu yerde gömü kaya içinde aranmalıdır. 

5- Kartalın ayaklarının altındaki kaya önemlidir.
 
6- Çevredeki kayalar itina ile araştırılmalı değişik yapıdaki kayalarda araştırma yapılmalı. 
7- Kartalın baktığı istikamette veya kuyruğunun gösterdiği istikamette araştırma yapılmalıdır.
8-Başının üzerinde olan haç işareti yemin veya teyit anlamındadır.
 
9-Oyma kartal çok anlamlı değildir.
 
10- İkinci bir işaret olarak 
yılan da mevcut olabilir.

Başka bir bakış açısı ile;
Yırtıcı kuşlar her devirde güç ve kuvvetin örneği olmuşlardır. Para konusunda da böyle bir yaklaşım vardır.
Yırtıcılar büyük parayı ifade ederler. Muhtemelen savaşçı bir komutanın veya kılıç kullanabılen bır kralın malıdır.
Kralın başı üzerine istavroz (hac) konulmussa bu para büyük olasılıkla Roma-Bızans dönemine aittir.
İsaretın hemen altında yada uygun olan en yakın aşağı bölgesinde emaneti vardır.
Kuşun kanatları açıksa kişinin hatırasına ve ölumunden sonra bu mal gomülmüştür. 
Mezar değıldır ama içindeki kılıcı mezar maskesı savaş migferi vb. esyalarla birlikte parası vardır.
Yırtıcı kuşlu para mutlak mujdeli paradır.
Mujdesı çoğu kez kuşun yukarı bakması halinde cenesının altındadır.
Kanatları kapalı ve tünemiş ise yerıde kapalı mekansa emanet o mekanın içindedır.
Acık arazide kayada oyuk yada çizilmiş kuşun ön istikametinde mutlaka bır kaya aramak gerekır.
Bu kaya o mıntıkada farklı ve ilgi çekecek bır görkemde olur.
Ayrıca kolayca bulunur. Emanet o taşın altındadır ve kayalık alanda yırtıcı kuşun sadece çizimi vardır.
Başka birşey görülmüyorsa önündeki bir yerli taş isaret olabilir. Dibi kazılmalıdır. Fakat bu tip yerlerde genellikle oyulmuş murçlu kaya olabilir. Bunu aramak ve sayıp ölçmek gerekir.
Açık arazide yırtıcı kuşun parası baktığı değıl kuyruğu yönünde olur.
Kaya parçası bir yerinden ışlenmış ayrıca kuşun gagası ve başı motiflenmistir.Buda bir semboldür ve emaneti arka tarfında ayrıca yine kayalık bir alan içindedır. Kartal-Şahin parası açık alanda toprakta aranmamalıdır.
Farklı Bir Yaklaşım daha;

Hititlerde kadın ve erkek eşitliğinin, gücün, ayrıca mitolojide küller üstünde yeniden doğuşun sembolüdür. Bu sembolün Eski Mısırlılarda da olması, saraydaki Mısır yazıcıları vasıtasıyla Hititlere geçtiğini çıkartıyoruz. Bu sembolü daha sonra Yunanlılarla Avrupa ve Amerika’ya geçmiş, Anadolu’da ise devam ederek kurulan bızans ımparaorlugu , anadolu selçuklu devleti , Fener Rum Patriği, Arnavutluk Cumhuriyeti gibi devletler kullanmıştır. Bugün bu sembol Selçuk Üniversitesi’nin ve konya Büyükşehir Belediyesi’nin de sembolüdür. Çift baş yerine tek başlı kartal sembolleri Anadolu’da bazı kurum ve kuruluşlarda hâlâ kullanılmaktadır. Amerikan para birimi doların üzerinde kartal sembolü kullanılmaktadır. Bu para üzerindeki kartalın kanatlarındaki tüy sayısının 33 olması damasonluk’un en yüksek mertebesini de ifade etmektedir. Bu para üzerindeki anlamı ise, ekonomik olarak dünyaya hakim olma ve emperyalizm düşüncesinin ifadesidir.

TAVUK İŞARETİ



Tavuk işareti: Genel anlamda bu şekilde değerlendirmeleride vardır.Bu işaret çok ender bulunan bir işarettir.Kendi içinde dört kategoriye ayrılır.Bunlar: 1- 3 civciv 1 tavuk 2- 5 civciv 1 tavuk 3- 7 civciv 1 tavuk ( tavuğun sırtında bir civciv var ve en arkadaki civcive bakıyor. ) 4- 9 civciv 1 tavuk ( tavuğun sırtında bir civciv vardır. ) Bu kategorilerin içinde 7 civciv 1 tavuk işaretinin anlamı mevcuttur. O da şudur; öncelikle tavuğun sırtındaki civcivi kırın içinde bir tane çok değerli ve büyük altın para çıkar, daha sonra en arkaya bakan civcivin baktığı yöne doğru gidiniz o tarafta kapalı bir mağara bulmanız gerek ne varsa o mağaranın içindedir.(bazı kaynaklara görede bir tane olan altın anne civcivin yani tavuğun gırtlağındadır.) sizlere tavsiyem bir altın için işareti kırmayınız. Tavuk yalnız başına ya da yanında civcivleriyle birlikte en çok kullanılan define motiflerinden biridir.

Gerek yalnız başına tek tavuk ve gerekse beraberindeki yavruları mutlak definenin işaretidir.Bizans ve Ermeni kültürleri tarafından sıkça kullanılmıştır. Anlamları kavimlere göre değişmekle beraber, genel manadaki anlamları arayıcıyı büyük ölçüde yanıltmadan emanete ulaştıracaktır. Yeter ki daha önceden açılmış,içindekiler alınmamış olsun.Tavuk ve yanındaki civcivlerle ilgili figürlerin hangi anlamları taşıdıklarını şimdi maddeler halinde sıralayalım:Öncelikle şunun bilinmesinde fayda vardır: Genellikle tek rakamlı gruplar duvarda, çift rakamlı gruplar yerde, kayada olur. Örneğin bir tavuk ve yanında 5 yavrusu varsa bu çift gruptur, yerde olur. Ya da bir tavuk yanında 6 yavrusu varsa bu toplam 7 eder ve duvar kayadadır. Ancak bu işin istisnası şudur: 1 tavuk ve yanında 7 civcivin olduğu durumlar çoğu kez duvar kayalarda bulunduğu gibi, yere sabit yatay (yer) kayalarda da bulunabilmektedir. Tabii ki bu durumlarda definenin yeri ve şeklide farklı noktalarda aranması gerekmektedir.Şimdi bu genel bakıştan sonra, tavuk ve civciv konusunun detaylarına girmeye çalışalım:* Yerde tek tavuk başı var ve başkada hiçbir motif yoksa;Bu kesinlikle yer altında mahzen var demektir. Ve genelde resim yerde ise resmin altıdır.Duvarda tek tavuk başı varsa ibik sayısı sayılır. Her ibik 72 cm ya da 120 cm olarak gagası değil de tam tersi istikamette sayılır. Bu iki ayrı ölçünün sebebi farklı medeniyetlerin bu ölçüleri kullanmasıdır. Örnek vermek gerekirse 3 ibikli bir tavuk resmi önce 72 cm ile ölçülür. Bu mesafede çukur veya tümsek ya da taş, tuğla,kapak aranır.Bu mesafe 2.16 m yapar.Şayet burada bir boşluk tespiti yapılamazsa bu kez 3×120 hesabıyla 3.60 m. mesafede bir işaret aranır.Bu tip boşlukları dedektör ve çubuklar rahatlıkla bulabildiği gibi,üzerinde zıplayarak da çoğu kez ses ve sarsıntıdan da boşluk tespiti yapılabilir.

* Duvar kayada tavuk bir bütün halde resmedilmiş ve şekillendirilmiş ise ;Resmin bulunduğu kaya,uzaktan bakıldığında tamamen bir tavuk heykelini andırır. Bunun için iyi bir gözlem yapmak gerekir. Başka yerde tavuk aranmaz. Kayanın kendisi zaten tavuktur. Bu taktirde tavuğun kaya biçiminde gagası tespit edilir ve baktığı istikamette altında define olabilecek taş aranır. Bu taşlar küçük ve büyük olabilir.

* Tek kabartma tavuk bazen,Boynunda çan taşıyan inek gibi müjde ile beslenmiş olabilir. Bazen de tek tavuk içinden harita çıkabilmektedir.* Tavuk ve çevresine serpiştirilmiş muhtelif sayıdaki civcivler;Kesinlikle aile mezarıdır.Civciv sayısınca orada mezar aramak gerekir.Yine tavuk resminin ya da tavuk şekli verilmiş büyük kayanın etrafında civciv sayısı kadar irili ufaklı taş kayalar vardır ve çevrede bu kayalar yatmaktadır.Emanetler parça halinde bu taşların altında bulunmaktadır.Bu tip defineler çok derinde  ve kaya taşların tam altında bulundurulur.

* Tavuğun bulunduğu yerde yedi dizili civciv bazen yokmuş gibi görünebilir.Ancak bunlar ışık oyunuyla ya da güneşin yansıtacağı ışığın belirlenmiş saatine hesaplanarak yapılmıştır. Bu tip gizlemeler Anadolu’da çok yerde bulunmaktadır. Örneğin Niğde’de bulunan Sungur Bey Camiinin cümle kapısının iki yanında ve sütun başlığı motifiyle işlenen kapı lambasında saçları örgülü iki adet genç kız resmi vardır.Bu iki kabartmalı resim ancak sabah güneş doğması esnasında ve belli bir saat dilimi içinde görülür. Güneşin yön kaybetmesiyle birlikte bir siluet halinde daha sonra silikleşir.Bu tip durumlarda civcivlerin ortaya çıkması için tavuğun işlendiği kayaya güneşin dik vurduğu an tespit edilerek bir saat öncesi ve sonrasında kaya üzerinde gözlem yapılır.Yada mümkün oluyorsa tek tavuğun etrafı su ile ıslatılır.Bu işlem sonucunda ortaya civcivler ya da değişik bir başka işaret veya işaretler çıkabilir. Bu takdirde çıkan işaretin ölçüleri çok önemlidir.Arama buna göre yapılmalıdır.

* Tavuk peşinde sıra ile dizili civcivler varsa ;Burası kapalı mezar olabilir. Bu tip kapalı mezarlar bir tünel yada dehlizin girişi olarak düşünülebilir.Dehlizin devamında civciv sayısı kadar mezar yada dağıtılıp serpiştirilmiş emanet vardır.
* Tek civciv tavuğun sol kanadı altında ise; Motifli kayanın hemen altında mutlak mezar bulunmaktadır.Bu tür mezarlar boş değildir.
* Tek civciv tavuğun sağ kanadı altında ise;Kayanın motifli yüzüne bakılmaz.Diğer(arka)yüzünde yine kayanın dibinde yada altında bir mezar bulunmaktadır. Bunun müjdesi . Yalnızca mezara bakılacaktır.
* Civciv var; tavuk yoksa ;Tavuk aranmaz. Çünkü kayanın kendisi tavuktur. Serpiştirilmiş sabit gibi görünen ama sabit olmayan,bir iki kişinin zorlamasıyla kaldırılabilecek taşların altı doludur.Bunlara dikkat edilmesi gerekir.
* Yemlenen tavukta tavuğa yem veren insan;İnsan aslında motif olarak resmin hemen yakınında üstü sivri alt tarafı genişleyen kayadır.Dikkatli bir bakış; bu kayanın adeta bir tavuğa yem atmakta olduğunu görecektir.Burada çok iyi bir gözlem gerekir.Adamın yemlediği civciv sayısı kadar küçük yapılı,yerde yatan taşlar vardır.Bunlar civcive benzetilir.Para bu taşların altındadır.
* Mağara içindeki civcivli tavuk ayrı anlam taşır.Bu tür mağaranın girişi dışarıdadır.Tavuğun giriş kapısı günümüzdeki kümeslerde görüleceği üzere kümese insan girişi için yapılan büyük kapının altına yada yanyana yapılan küçücük bir kapıdır.Öyleyse mağara içinde de tavuk ve civciv bulunursa bu mantık akıldan çıkarılmayacaktır.Bu emanet mağaranın içindedir.Çünkü tavuğun folluğu kümes içinde ve köşededir.Buradaki para da böyledir. Ancak derinlik fazla olabilir. (2 m. civarıdır.)
* Mağara içindeki tavukla beraber bir veya birkaç civciv varsa ve bunlardan birisi kafasını arkaya çevirmişse ;Bu yüzde yüz ikinci bir mağara girişinin varlığına işarettir. Tavuğun yönüne bu durumda kesinlikle bakılmaz. Girişi bulmak için bir su kanalı oyması bulunabilir. Mağara duvarlarında çok dikkatli bir gözlem yapılmalı.En ufak bir detay bile gözden uzak tutulmamalıdır.Bu şekil girişler iki şekilde kapatılmıştır: birincisi horasan uygulamasıdır.Eğer böyleyse burada bir açıklama ile okuyucuya bir kolaylık gösterelim; Sabit ve yerli duvarlardan horasanlı duvarı ayırt etmek için bazen tokmak ve çekiç kullanırız. Kullanılacak çekiç asla demir olmamalı tahta çekiç (küçük balyoz) kullanılmalıdır.Çünkü horasanlı ve sabit kaya üzerine yapılacak vurgularda ikisinin çıkaracağı ses çok farklıdır.En ideal olanı tahtadan mamul bir çekiç ya da balyozun kullanılmasıdır.ikincisi de yumruk büyüklüğünde taşlar, bildiğimiz harç benzeri karışımla örülmüş ve üstü Horasanlaşmış,mağara duvarlarının tabii haline uydurulmuştur.Burada da yine işaretlerinden yola çıkılarak horasanlı girişin bulunması gerekir.Bu da genellikle bir su kanalı gibi 1-2 parmak genişliğinde oyulmuş şeridin başlangıç ya da bitiş noktasıdır.Bu, mağara içindeki arayış içindir. Dışarıdaki girişin bulunması içinde yine aynı yolla hareket edilir.İçine su döküldüğünde akacak gibi olan mağaranın dışındaki bir su yolu bu giriş kapısını bize verecektir.Bu oymalar bazen çatallı olabilir.En sağlıklı yol,böyle bir su yolu bulunursa bunu en yüksek noktasından çok yavaş bir biçimde yeteri kadar su dökülerek suyun takip ettiği yolun bulunmasıdır.Gözle takip yanıltabilir.Çünkü oyulan su yolu alt eteklere inerken bilinçli olarak çatallandırılmış ve aldatıcı görünüm kazandırılmıştır.Su ise buradaki gerçek yolu takip edecek ve girişi gösterecektir.
* Sırtında civciv taşıyan tavuk varsa; o Civcivde kafasının dönüklüğünün olup olmadığına bakılır.Yoksa 50 metreyi geçmeden ileri istikamette kafa yada bütün tavuk şekli verilmiş bir kaya aranacaktır.Başı geriye yada yana çevrilmişse o istikamette aynı şekilde bakılır.Tavuk ve civciv konusunda şu bilgileri de göz önünde tutunuz:• Sırttaki tek civcivde müjde olabilir.• Sırttaki tek civcivde harita olabilir.• Sırttaki tek civcivli tavuğun çevresi ıslatılırsa kuru iken görülmeyen ek işaretler meydana çıkabilir.• 7 civcivli tavuğun ibiği varsa 2-2,5 metre civarında müjdesi olabilir.• 7 civcivli tavuğun ana parası 7 adettir.Yada çevredeki 3-5 kişinin ancak devirebileceği kadar büyük çaptaki yerde yatan kayaların altına serpiştirilmiştir.Bu mantık kavimlere göre değişmektedir.• Tavuk ve civciv sembolleri düz tarla kenarlarında kaya üzerindedir.• Tavuğun üst gagası uzun,alt gaga kısa ise emanet tavuğun baktığı istikamette (50m den az) dır.Şayet alt gaga uzun,üst gaga kısa ise o taktirde yine 50 m.den az bir mesafede ve geri tarafındadır.



IBRIK İŞARETİ



İbrik: Su veya gölet kenarlarındaki taşlara çizilmiş İbrik figürü su kenarında ve genelde çizilen taş çevresinde para olduğunu ifade eder. Ama bu para büyük değildir. Eski ermeni evleri cephelerinde, çeşme kenarlarında yapıldıklarıda görülmüştür. İbriğin genellikle ucu yön vermiştir. Gömü hemen yakınındadır.

ibriğin su akan kısmı ölçülür ibriğin ucunun gösterdiği istikamette ve ibriğin ucunun kalınlığı kadar derinlikte uç kalınlığı çıkan cm x 10cm dir.



OK İŞARETİ 


Definecilikte Ok işareti: Yön verir. gidilmesi gereken istikameti gösterir.bulunan ok işareti çok iyi incelenip ayrıntıları gözden kaçırmamak gereklidir.
1-okun kanatları ölçülür.kısa olanı uzun olanından çıkarılıp fark kadar uzun kanadın baktığı yöne doğru adımlanır.
son adımda araştırmalar yapılır.
2-okun sol kanat ölçülür.bir cm bir adım olarak değerlendirilir.açık kanadın bulunduğu yönde araştırma yapılır.
3-okun sağ kanat ölçülür.bir cm bir adım olarak değerlendirilir. açık kanadın bulunduğu yönde araştırma yapılır.
4-okun kanatları eşitse 70 adım geriye doğru gidilir ve ilgili alan içinde araştırma yapılır.
Başka Bir Deyişle:Ok işareti ekseriyeten kulanıldığı yerler ormanda yol- büyük mezar – ibadethane-büyük anıt mezarlarını işaret etmektedir. bu işaretleri çok iyi alğılayarak çözmek lazım sade düz ok 17adım mesafe verir.17 adım sonra 2. bir işaret ölçüm vere bilir.

Kayaya oyulan basit haç kabartmasının daha çok yön gösterme ve defineye giden yolu tarif etme işlevleri vardır. Oldukça yaygın kullanılır. Karşıdan karşıya geç manasına gelmektedir
Eski Yunan definelerinde sıkça görülen kare biçimli ve uçları hafif kalınlaşan haç türüdür. Bu haçlardaki kollardan birisi muhtemelen diğer 3 ünden bir yönüyle farklıdır. Farklı olan kol istikametinde define olma ihtimali çok yüksektir. Kolun uzunluğu veya ucundaki bir define işareti sizler için önemli bir sembol olabilir. İyi araştırmalısınız
Merdiven haçı denilen bu haçta genelde haçın sembolünün olduğu duvara sırt vererek gördüğümüz manzaradan anlam çıkarmaya çalışırız. Genelde değişik bir yapı, bir taş, bir işaret veya sembolü işaret eder. Definenin istikametini de bildirir. 3, 7, 10 adım gibi adımları deneyerek araştırma yapmalıyız.

4 kollu haçta genelde hazinenin veya definenin olduğu bölgede 4 ayrı işaret bulunur. Bu işaretleri bulduktan sonra haçtaki ile orantılı mesafede çember içerisinde kalan kısımda define yatmaktadır.

Bir tepe, yokuş veya tümülüs, kubbe işaretidir. Define aramak için tırmanmak gerektiğini söylemektedir.
Katolik hıristiyanlıkta papalık sembolü dür. Dini anlamda en üst otoriteye çağrışım yapar. Genelde yüksek bir tepenin zirvesi veya yüksek bir yapı, define ile ilişkilidir. Çevrede kilise olduğu ve kilise harabesinde define bulunduğu anlamı da taşıyabilir.
Bu işaret ilk hristiyanlarda günah çıkarma odalarında kullanılmıştır. İçeride muhtemelen duvar arkasında gizli bir bölme olduğunu ve definenin orada olduğunu ifade eder. Aynı papazın günah çıkarmasında bizi gördüğü gibi define de bizi görmektedir. Ama biz onu göremiyoruz manasına gelmektedir. Çok değerli bir işarettir.
Bu haç sembolü de işaret farklılığı aranması gereken haçlardandır. Şayet hiç bir fark yoksa en uzun okun gösterdiği yön kazılmalıdır. Define ile ilgili bir çağrışım vardır.

Bu tür eski Yunan haçlarında genelde bulunduğu kayanın hemen arkasında define haritası veya defineye giden yol ile ilgili kritik bir sembol bulunur.



x



DOĞAN ŞAHİN KARTAL İŞARETLERİ

Doğan ya da şahin yırtıcıdır, görme kabiliyeti gelişmiştir. Avını yakalar ve ayakları arasına alır öyle yer. Büyük ihtimalle eşkıya ya da savaş gömüleridir. Gömüsü genelde kapalı mekanlar içinde olur. Baktığı istikamet önemlidir. Şahin ya da doğan avını nasıl yiyorsa bizim de o şekilde gömüyü aramamız gerekir. Yani ayakların altına bakacağız. Sonuç alamazsak baktığı yönde araştırma yapacağız. Kesin define işaretidir. Bu arada tuzakları göz ardı etmemek gerekir. 
1-Kartalın kafası üzerinde istavroz varsa bızans gömüsüne işaret eder. Kral mezarı olabilir.
 
2-Kartalın kanadı açıksa ölen kişinin anısına yapılan gömüdür. Mezar hediyesi vardır. Mezar güçlü birine ait ise kişisel eşyalarına ulaşılabilir. Ama bununla birlikte çevresindeki mezar boş da olabilir.
 
3-Kanatları kapalı ise tünemiş şekilde ise gömüsü kapalı bir mağara içindedir. 

4- Kartal sembolünün olduğu yerde gömü kaya içinde aranmalıdır. 

5- Kartalın ayaklarının altındaki kaya önemlidir.
 
6- Çevredeki kayalar itina ile araştırılmalı değişik yapıdaki kayalarda araştırma yapılmalı. 
7- Kartalın baktığı istikamette veya kuyruğunun gösterdiği istikamette araştırma yapılmalıdır.
8-Başının üzerinde olan haç işareti yemin veya teyit anlamındadır.
 
9-Oyma kartal çok anlamlı değildir.
 
10- İkinci bir işaret olarak 
yılan da mevcut olabilir.

Başka bir bakış açısı ile;
Yırtıcı kuşlar her devirde güç ve kuvvetin örneği olmuşlardır. Para konusunda da böyle bir yaklaşım vardır.
Yırtıcılar büyük parayı ifade ederler. Muhtemelen savaşçı bir komutanın veya kılıç kullanabılen bır kralın malıdır.
Kralın başı üzerine istavroz (hac) konulmussa bu para büyük olasılıkla Roma-Bızans dönemine aittir.
İsaretın hemen altında yada uygun olan en yakın aşağı bölgesinde emaneti vardır.
Kuşun kanatları açıksa kişinin hatırasına ve ölumunden sonra bu mal gomülmüştür. 
Mezar değıldır ama içindeki kılıcı mezar maskesı savaş migferi vb. esyalarla birlikte parası vardır.
Yırtıcı kuşlu para mutlak mujdeli paradır.
Mujdesı çoğu kez kuşun yukarı bakması halinde cenesının altındadır.
Kanatları kapalı ve tünemiş ise yerıde kapalı mekansa emanet o mekanın içindedır.
Acık arazide kayada oyuk yada çizilmiş kuşun ön istikametinde mutlaka bır kaya aramak gerekır.
Bu kaya o mıntıkada farklı ve ilgi çekecek bır görkemde olur.
Ayrıca kolayca bulunur. Emanet o taşın altındadır ve kayalık alanda yırtıcı kuşun sadece çizimi vardır.
Başka birşey görülmüyorsa önündeki bir yerli taş isaret olabilir. Dibi kazılmalıdır. Fakat bu tip yerlerde genellikle oyulmuş murçlu kaya olabilir. Bunu aramak ve sayıp ölçmek gerekir.
Açık arazide yırtıcı kuşun parası baktığı değıl kuyruğu yönünde olur.
Kaya parçası bir yerinden ışlenmış ayrıca kuşun gagası ve başı motiflenmistir.Buda bir semboldür ve emaneti arka tarfında ayrıca yine kayalık bir alan içindedır. Kartal-Şahin parası açık alanda toprakta aranmamalıdır.
Farklı Bir Yaklaşım daha;

Hititlerde kadın ve erkek eşitliğinin, gücün, ayrıca mitolojide küller üstünde yeniden doğuşun sembolüdür. Bu sembolün Eski Mısırlılarda da olması, saraydaki Mısır yazıcıları vasıtasıyla Hititlere geçtiğini çıkartıyoruz. Bu sembolü daha sonra Yunanlılarla Avrupa ve Amerika’ya geçmiş, Anadolu’da ise devam ederek kurulan bızans ımparaorlugu , anadolu selçuklu devleti , Fener Rum Patriği, Arnavutluk Cumhuriyeti gibi devletler kullanmıştır. Bugün bu sembol Selçuk Üniversitesi’nin ve konya Büyükşehir Belediyesi’nin de sembolüdür. Çift baş yerine tek başlı kartal sembolleri Anadolu’da bazı kurum ve kuruluşlarda hâlâ kullanılmaktadır. Amerikan para birimi doların üzerinde kartal sembolü kullanılmaktadır. Bu para üzerindeki kartalın kanatlarındaki tüy sayısının 33 olması damasonluk’un en yüksek mertebesini de ifade etmektedir. Bu para üzerindeki anlamı ise, ekonomik olarak dünyaya hakim olma ve emperyalizm düşüncesinin ifadesidir.

TAVUK İŞARETİ



Tavuk işareti: Genel anlamda bu şekilde değerlendirmeleride vardır.Bu işaret çok ender bulunan bir işarettir.Kendi içinde dört kategoriye ayrılır.Bunlar: 1- 3 civciv 1 tavuk 2- 5 civciv 1 tavuk 3- 7 civciv 1 tavuk ( tavuğun sırtında bir civciv var ve en arkadaki civcive bakıyor. ) 4- 9 civciv 1 tavuk ( tavuğun sırtında bir civciv vardır. ) Bu kategorilerin içinde 7 civciv 1 tavuk işaretinin anlamı mevcuttur. O da şudur; öncelikle tavuğun sırtındaki civcivi kırın içinde bir tane çok değerli ve büyük altın para çıkar, daha sonra en arkaya bakan civcivin baktığı yöne doğru gidiniz o tarafta kapalı bir mağara bulmanız gerek ne varsa o mağaranın içindedir.(bazı kaynaklara görede bir tane olan altın anne civcivin yani tavuğun gırtlağındadır.) sizlere tavsiyem bir altın için işareti kırmayınız. Tavuk yalnız başına ya da yanında civcivleriyle birlikte en çok kullanılan define motiflerinden biridir.

Gerek yalnız başına tek tavuk ve gerekse beraberindeki yavruları mutlak definenin işaretidir.Bizans ve Ermeni kültürleri tarafından sıkça kullanılmıştır. Anlamları kavimlere göre değişmekle beraber, genel manadaki anlamları arayıcıyı büyük ölçüde yanıltmadan emanete ulaştıracaktır. Yeter ki daha önceden açılmış,içindekiler alınmamış olsun.Tavuk ve yanındaki civcivlerle ilgili figürlerin hangi anlamları taşıdıklarını şimdi maddeler halinde sıralayalım:Öncelikle şunun bilinmesinde fayda vardır: Genellikle tek rakamlı gruplar duvarda, çift rakamlı gruplar yerde, kayada olur. Örneğin bir tavuk ve yanında 5 yavrusu varsa bu çift gruptur, yerde olur. Ya da bir tavuk yanında 6 yavrusu varsa bu toplam 7 eder ve duvar kayadadır. Ancak bu işin istisnası şudur: 1 tavuk ve yanında 7 civcivin olduğu durumlar çoğu kez duvar kayalarda bulunduğu gibi, yere sabit yatay (yer) kayalarda da bulunabilmektedir. Tabii ki bu durumlarda definenin yeri ve şeklide farklı noktalarda aranması gerekmektedir.Şimdi bu genel bakıştan sonra, tavuk ve civciv konusunun detaylarına girmeye çalışalım:* Yerde tek tavuk başı var ve başkada hiçbir motif yoksa;Bu kesinlikle yer altında mahzen var demektir. Ve genelde resim yerde ise resmin altıdır.Duvarda tek tavuk başı varsa ibik sayısı sayılır. Her ibik 72 cm ya da 120 cm olarak gagası değil de tam tersi istikamette sayılır. Bu iki ayrı ölçünün sebebi farklı medeniyetlerin bu ölçüleri kullanmasıdır. Örnek vermek gerekirse 3 ibikli bir tavuk resmi önce 72 cm ile ölçülür. Bu mesafede çukur veya tümsek ya da taş, tuğla,kapak aranır.Bu mesafe 2.16 m yapar.Şayet burada bir boşluk tespiti yapılamazsa bu kez 3×120 hesabıyla 3.60 m. mesafede bir işaret aranır.Bu tip boşlukları dedektör ve çubuklar rahatlıkla bulabildiği gibi,üzerinde zıplayarak da çoğu kez ses ve sarsıntıdan da boşluk tespiti yapılabilir.

* Duvar kayada tavuk bir bütün halde resmedilmiş ve şekillendirilmiş ise ;Resmin bulunduğu kaya,uzaktan bakıldığında tamamen bir tavuk heykelini andırır. Bunun için iyi bir gözlem yapmak gerekir. Başka yerde tavuk aranmaz. Kayanın kendisi zaten tavuktur. Bu taktirde tavuğun kaya biçiminde gagası tespit edilir ve baktığı istikamette altında define olabilecek taş aranır. Bu taşlar küçük ve büyük olabilir.

* Tek kabartma tavuk bazen,Boynunda çan taşıyan inek gibi müjde ile beslenmiş olabilir. Bazen de tek tavuk içinden harita çıkabilmektedir.* Tavuk ve çevresine serpiştirilmiş muhtelif sayıdaki civcivler;Kesinlikle aile mezarıdır.Civciv sayısınca orada mezar aramak gerekir.Yine tavuk resminin ya da tavuk şekli verilmiş büyük kayanın etrafında civciv sayısı kadar irili ufaklı taş kayalar vardır ve çevrede bu kayalar yatmaktadır.Emanetler parça halinde bu taşların altında bulunmaktadır.Bu tip defineler çok derinde  ve kaya taşların tam altında bulundurulur.

* Tavuğun bulunduğu yerde yedi dizili civciv bazen yokmuş gibi görünebilir.Ancak bunlar ışık oyunuyla ya da güneşin yansıtacağı ışığın belirlenmiş saatine hesaplanarak yapılmıştır. Bu tip gizlemeler Anadolu’da çok yerde bulunmaktadır. Örneğin Niğde’de bulunan Sungur Bey Camiinin cümle kapısının iki yanında ve sütun başlığı motifiyle işlenen kapı lambasında saçları örgülü iki adet genç kız resmi vardır.Bu iki kabartmalı resim ancak sabah güneş doğması esnasında ve belli bir saat dilimi içinde görülür. Güneşin yön kaybetmesiyle birlikte bir siluet halinde daha sonra silikleşir.Bu tip durumlarda civcivlerin ortaya çıkması için tavuğun işlendiği kayaya güneşin dik vurduğu an tespit edilerek bir saat öncesi ve sonrasında kaya üzerinde gözlem yapılır.Yada mümkün oluyorsa tek tavuğun etrafı su ile ıslatılır.Bu işlem sonucunda ortaya civcivler ya da değişik bir başka işaret veya işaretler çıkabilir. Bu takdirde çıkan işaretin ölçüleri çok önemlidir.Arama buna göre yapılmalıdır.

* Tavuk peşinde sıra ile dizili civcivler varsa ;Burası kapalı mezar olabilir. Bu tip kapalı mezarlar bir tünel yada dehlizin girişi olarak düşünülebilir.Dehlizin devamında civciv sayısı kadar mezar yada dağıtılıp serpiştirilmiş emanet vardır.
* Tek civciv tavuğun sol kanadı altında ise; Motifli kayanın hemen altında mutlak mezar bulunmaktadır.Bu tür mezarlar boş değildir.
* Tek civciv tavuğun sağ kanadı altında ise;Kayanın motifli yüzüne bakılmaz.Diğer(arka)yüzünde yine kayanın dibinde yada altında bir mezar bulunmaktadır. Bunun müjdesi . Yalnızca mezara bakılacaktır.
* Civciv var; tavuk yoksa ;Tavuk aranmaz. Çünkü kayanın kendisi tavuktur. Serpiştirilmiş sabit gibi görünen ama sabit olmayan,bir iki kişinin zorlamasıyla kaldırılabilecek taşların altı doludur.Bunlara dikkat edilmesi gerekir.
* Yemlenen tavukta tavuğa yem veren insan;İnsan aslında motif olarak resmin hemen yakınında üstü sivri alt tarafı genişleyen kayadır.Dikkatli bir bakış; bu kayanın adeta bir tavuğa yem atmakta olduğunu görecektir.Burada çok iyi bir gözlem gerekir.Adamın yemlediği civciv sayısı kadar küçük yapılı,yerde yatan taşlar vardır.Bunlar civcive benzetilir.Para bu taşların altındadır.
* Mağara içindeki civcivli tavuk ayrı anlam taşır.Bu tür mağaranın girişi dışarıdadır.Tavuğun giriş kapısı günümüzdeki kümeslerde görüleceği üzere kümese insan girişi için yapılan büyük kapının altına yada yanyana yapılan küçücük bir kapıdır.Öyleyse mağara içinde de tavuk ve civciv bulunursa bu mantık akıldan çıkarılmayacaktır.Bu emanet mağaranın içindedir.Çünkü tavuğun folluğu kümes içinde ve köşededir.Buradaki para da böyledir. Ancak derinlik fazla olabilir. (2 m. civarıdır.)
* Mağara içindeki tavukla beraber bir veya birkaç civciv varsa ve bunlardan birisi kafasını arkaya çevirmişse ;Bu yüzde yüz ikinci bir mağara girişinin varlığına işarettir. Tavuğun yönüne bu durumda kesinlikle bakılmaz. Girişi bulmak için bir su kanalı oyması bulunabilir. Mağara duvarlarında çok dikkatli bir gözlem yapılmalı.En ufak bir detay bile gözden uzak tutulmamalıdır.Bu şekil girişler iki şekilde kapatılmıştır: birincisi horasan uygulamasıdır.Eğer böyleyse burada bir açıklama ile okuyucuya bir kolaylık gösterelim; Sabit ve yerli duvarlardan horasanlı duvarı ayırt etmek için bazen tokmak ve çekiç kullanırız. Kullanılacak çekiç asla demir olmamalı tahta çekiç (küçük balyoz) kullanılmalıdır.Çünkü horasanlı ve sabit kaya üzerine yapılacak vurgularda ikisinin çıkaracağı ses çok farklıdır.En ideal olanı tahtadan mamul bir çekiç ya da balyozun kullanılmasıdır.ikincisi de yumruk büyüklüğünde taşlar, bildiğimiz harç benzeri karışımla örülmüş ve üstü Horasanlaşmış,mağara duvarlarının tabii haline uydurulmuştur.Burada da yine işaretlerinden yola çıkılarak horasanlı girişin bulunması gerekir.Bu da genellikle bir su kanalı gibi 1-2 parmak genişliğinde oyulmuş şeridin başlangıç ya da bitiş noktasıdır.Bu, mağara içindeki arayış içindir. Dışarıdaki girişin bulunması içinde yine aynı yolla hareket edilir.İçine su döküldüğünde akacak gibi olan mağaranın dışındaki bir su yolu bu giriş kapısını bize verecektir.Bu oymalar bazen çatallı olabilir.En sağlıklı yol,böyle bir su yolu bulunursa bunu en yüksek noktasından çok yavaş bir biçimde yeteri kadar su dökülerek suyun takip ettiği yolun bulunmasıdır.Gözle takip yanıltabilir.Çünkü oyulan su yolu alt eteklere inerken bilinçli olarak çatallandırılmış ve aldatıcı görünüm kazandırılmıştır.Su ise buradaki gerçek yolu takip edecek ve girişi gösterecektir.
* Sırtında civciv taşıyan tavuk varsa; o Civcivde kafasının dönüklüğünün olup olmadığına bakılır.Yoksa 50 metreyi geçmeden ileri istikamette kafa yada bütün tavuk şekli verilmiş bir kaya aranacaktır.Başı geriye yada yana çevrilmişse o istikamette aynı şekilde bakılır.Tavuk ve civciv konusunda şu bilgileri de göz önünde tutunuz:• Sırttaki tek civcivde müjde olabilir.• Sırttaki tek civcivde harita olabilir.• Sırttaki tek civcivli tavuğun çevresi ıslatılırsa kuru iken görülmeyen ek işaretler meydana çıkabilir.• 7 civcivli tavuğun ibiği varsa 2-2,5 metre civarında müjdesi olabilir.• 7 civcivli tavuğun ana parası 7 adettir.Yada çevredeki 3-5 kişinin ancak devirebileceği kadar büyük çaptaki yerde yatan kayaların altına serpiştirilmiştir.Bu mantık kavimlere göre değişmektedir.• Tavuk ve civciv sembolleri düz tarla kenarlarında kaya üzerindedir.• Tavuğun üst gagası uzun,alt gaga kısa ise emanet tavuğun baktığı istikamette (50m den az) dır.Şayet alt gaga uzun,üst gaga kısa ise o taktirde yine 50 m.den az bir mesafede ve geri tarafındadır.



IBRIK İŞARETİ



İbrik: Su veya gölet kenarlarındaki taşlara çizilmiş İbrik figürü su kenarında ve genelde çizilen taş çevresinde para olduğunu ifade eder. Ama bu para büyük değildir. Eski ermeni evleri cephelerinde, çeşme kenarlarında yapıldıklarıda görülmüştür. İbriğin genellikle ucu yön vermiştir. Gömü hemen yakınındadır.

ibriğin su akan kısmı ölçülür ibriğin ucunun gösterdiği istikamette ve ibriğin ucunun kalınlığı kadar derinlikte uç kalınlığı çıkan cm x 10cm dir.



OK İŞARETİ 


Definecilikte Ok işareti: Yön verir. gidilmesi gereken istikameti gösterir.bulunan ok işareti çok iyi incelenip ayrıntıları gözden kaçırmamak gereklidir.
1-okun kanatları ölçülür.kısa olanı uzun olanından çıkarılıp fark kadar uzun kanadın baktığı yöne doğru adımlanır.
son adımda araştırmalar yapılır.
2-okun sol kanat ölçülür.bir cm bir adım olarak değerlendirilir.açık kanadın bulunduğu yönde araştırma yapılır.
3-okun sağ kanat ölçülür.bir cm bir adım olarak değerlendirilir. açık kanadın bulunduğu yönde araştırma yapılır.
4-okun kanatları eşitse 70 adım geriye doğru gidilir ve ilgili alan içinde araştırma yapılır.
Başka Bir Deyişle:Ok işareti ekseriyeten kulanıldığı yerler ormanda yol- büyük mezar – ibadethane-büyük anıt mezarlarını işaret etmektedir. bu işaretleri çok iyi alğılayarak çözmek lazım sade düz ok 17adım mesafe verir.17 adım sonra 2. bir işaret ölçüm vere bilir.

Kayaya oyulan basit haç kabartmasının daha çok yön gösterme ve defineye giden yolu tarif etme işlevleri vardır. Oldukça yaygın kullanılır. Karşıdan karşıya geç manasına gelmektedir
Eski Yunan definelerinde sıkça görülen kare biçimli ve uçları hafif kalınlaşan haç türüdür. Bu haçlardaki kollardan birisi muhtemelen diğer 3 ünden bir yönüyle farklıdır. Farklı olan kol istikametinde define olma ihtimali çok yüksektir. Kolun uzunluğu veya ucundaki bir define işareti sizler için önemli bir sembol olabilir. İyi araştırmalısınız
Merdiven haçı denilen bu haçta genelde haçın sembolünün olduğu duvara sırt vererek gördüğümüz manzaradan anlam çıkarmaya çalışırız. Genelde değişik bir yapı, bir taş, bir işaret veya sembolü işaret eder. Definenin istikametini de bildirir. 3, 7, 10 adım gibi adımları deneyerek araştırma yapmalıyız.

4 kollu haçta genelde hazinenin veya definenin olduğu bölgede 4 ayrı işaret bulunur. Bu işaretleri bulduktan sonra haçtaki ile orantılı mesafede çember içerisinde kalan kısımda define yatmaktadır.

Bir tepe, yokuş veya tümülüs, kubbe işaretidir. Define aramak için tırmanmak gerektiğini söylemektedir.
Katolik hıristiyanlıkta papalık sembolü dür. Dini anlamda en üst otoriteye çağrışım yapar. Genelde yüksek bir tepenin zirvesi veya yüksek bir yapı, define ile ilişkilidir. Çevrede kilise olduğu ve kilise harabesinde define bulunduğu anlamı da taşıyabilir.
Bu işaret ilk hristiyanlarda günah çıkarma odalarında kullanılmıştır. İçeride muhtemelen duvar arkasında gizli bir bölme olduğunu ve definenin orada olduğunu ifade eder. Aynı papazın günah çıkarmasında bizi gördüğü gibi define de bizi görmektedir. Ama biz onu göremiyoruz manasına gelmektedir. Çok değerli bir işarettir.
Bu haç sembolü de işaret farklılığı aranması gereken haçlardandır. Şayet hiç bir fark yoksa en uzun okun gösterdiği yön kazılmalıdır. Define ile ilgili bir çağrışım vardır.

Bu tür eski Yunan haçlarında genelde bulunduğu kayanın hemen arkasında define haritası veya defineye giden yol ile ilgili kritik bir sembol bulunur.



x


DOĞAN ŞAHİN KARTAL İŞARETLERİ

Doğan ya da şahin yırtıcıdır, görme kabiliyeti gelişmiştir. Avını yakalar ve ayakları arasına alır öyle yer. Büyük ihtimalle eşkıya ya da savaş gömüleridir. Gömüsü genelde kapalı mekanlar içinde olur. Baktığı istikamet önemlidir. Şahin ya da doğan avını nasıl yiyorsa bizim de o şekilde gömüyü aramamız gerekir. Yani ayakların altına bakacağız. Sonuç alamazsak baktığı yönde araştırma yapacağız. Kesin define işaretidir. Bu arada tuzakları göz ardı etmemek gerekir. 
1-Kartalın kafası üzerinde istavroz varsa bızans gömüsüne işaret eder. Kral mezarı olabilir.
 
2-Kartalın kanadı açıksa ölen kişinin anısına yapılan gömüdür. Mezar hediyesi vardır. Mezar güçlü birine ait ise kişisel eşyalarına ulaşılabilir. Ama bununla birlikte çevresindeki mezar boş da olabilir.
 
3-Kanatları kapalı ise tünemiş şekilde ise gömüsü kapalı bir mağara içindedir. 

4- Kartal sembolünün olduğu yerde gömü kaya içinde aranmalıdır. 

5- Kartalın ayaklarının altındaki kaya önemlidir.
 
6- Çevredeki kayalar itina ile araştırılmalı değişik yapıdaki kayalarda araştırma yapılmalı. 
7- Kartalın baktığı istikamette veya kuyruğunun gösterdiği istikamette araştırma yapılmalıdır.
8-Başının üzerinde olan haç işareti yemin veya teyit anlamındadır.
 
9-Oyma kartal çok anlamlı değildir.
 
10- İkinci bir işaret olarak 
yılan da mevcut olabilir.

Başka bir bakış açısı ile;
Yırtıcı kuşlar her devirde güç ve kuvvetin örneği olmuşlardır. Para konusunda da böyle bir yaklaşım vardır.
Yırtıcılar büyük parayı ifade ederler. Muhtemelen savaşçı bir komutanın veya kılıç kullanabılen bır kralın malıdır.
Kralın başı üzerine istavroz (hac) konulmussa bu para büyük olasılıkla Roma-Bızans dönemine aittir.
İsaretın hemen altında yada uygun olan en yakın aşağı bölgesinde emaneti vardır.
Kuşun kanatları açıksa kişinin hatırasına ve ölumunden sonra bu mal gomülmüştür. 
Mezar değıldır ama içindeki kılıcı mezar maskesı savaş migferi vb. esyalarla birlikte parası vardır.
Yırtıcı kuşlu para mutlak mujdeli paradır.
Mujdesı çoğu kez kuşun yukarı bakması halinde cenesının altındadır.
Kanatları kapalı ve tünemiş ise yerıde kapalı mekansa emanet o mekanın içindedır.
Acık arazide kayada oyuk yada çizilmiş kuşun ön istikametinde mutlaka bır kaya aramak gerekır.
Bu kaya o mıntıkada farklı ve ilgi çekecek bır görkemde olur.
Ayrıca kolayca bulunur. Emanet o taşın altındadır ve kayalık alanda yırtıcı kuşun sadece çizimi vardır.
Başka birşey görülmüyorsa önündeki bir yerli taş isaret olabilir. Dibi kazılmalıdır. Fakat bu tip yerlerde genellikle oyulmuş murçlu kaya olabilir. Bunu aramak ve sayıp ölçmek gerekir.
Açık arazide yırtıcı kuşun parası baktığı değıl kuyruğu yönünde olur.
Kaya parçası bir yerinden ışlenmış ayrıca kuşun gagası ve başı motiflenmistir.Buda bir semboldür ve emaneti arka tarfında ayrıca yine kayalık bir alan içindedır. Kartal-Şahin parası açık alanda toprakta aranmamalıdır.
Farklı Bir Yaklaşım daha;

Hititlerde kadın ve erkek eşitliğinin, gücün, ayrıca mitolojide küller üstünde yeniden doğuşun sembolüdür. Bu sembolün Eski Mısırlılarda da olması, saraydaki Mısır yazıcıları vasıtasıyla Hititlere geçtiğini çıkartıyoruz. Bu sembolü daha sonra Yunanlılarla Avrupa ve Amerika’ya geçmiş, Anadolu’da ise devam ederek kurulan bızans ımparaorlugu , anadolu selçuklu devleti , Fener Rum Patriği, Arnavutluk Cumhuriyeti gibi devletler kullanmıştır. Bugün bu sembol Selçuk Üniversitesi’nin ve konya Büyükşehir Belediyesi’nin de sembolüdür. Çift baş yerine tek başlı kartal sembolleri Anadolu’da bazı kurum ve kuruluşlarda hâlâ kullanılmaktadır. Amerikan para birimi doların üzerinde kartal sembolü kullanılmaktadır. Bu para üzerindeki kartalın kanatlarındaki tüy sayısının 33 olması damasonluk’un en yüksek mertebesini de ifade etmektedir. Bu para üzerindeki anlamı ise, ekonomik olarak dünyaya hakim olma ve emperyalizm düşüncesinin ifadesidir.

TAVUK İŞARETİ



Tavuk işareti: Genel anlamda bu şekilde değerlendirmeleride vardır.Bu işaret çok ender bulunan bir işarettir.Kendi içinde dört kategoriye ayrılır.Bunlar: 1- 3 civciv 1 tavuk 2- 5 civciv 1 tavuk 3- 7 civciv 1 tavuk ( tavuğun sırtında bir civciv var ve en arkadaki civcive bakıyor. ) 4- 9 civciv 1 tavuk ( tavuğun sırtında bir civciv vardır. ) Bu kategorilerin içinde 7 civciv 1 tavuk işaretinin anlamı mevcuttur. O da şudur; öncelikle tavuğun sırtındaki civcivi kırın içinde bir tane çok değerli ve büyük altın para çıkar, daha sonra en arkaya bakan civcivin baktığı yöne doğru gidiniz o tarafta kapalı bir mağara bulmanız gerek ne varsa o mağaranın içindedir.(bazı kaynaklara görede bir tane olan altın anne civcivin yani tavuğun gırtlağındadır.) sizlere tavsiyem bir altın için işareti kırmayınız. Tavuk yalnız başına ya da yanında civcivleriyle birlikte en çok kullanılan define motiflerinden biridir.

Gerek yalnız başına tek tavuk ve gerekse beraberindeki yavruları mutlak definenin işaretidir.Bizans ve Ermeni kültürleri tarafından sıkça kullanılmıştır. Anlamları kavimlere göre değişmekle beraber, genel manadaki anlamları arayıcıyı büyük ölçüde yanıltmadan emanete ulaştıracaktır. Yeter ki daha önceden açılmış,içindekiler alınmamış olsun.Tavuk ve yanındaki civcivlerle ilgili figürlerin hangi anlamları taşıdıklarını şimdi maddeler halinde sıralayalım:Öncelikle şunun bilinmesinde fayda vardır: Genellikle tek rakamlı gruplar duvarda, çift rakamlı gruplar yerde, kayada olur. Örneğin bir tavuk ve yanında 5 yavrusu varsa bu çift gruptur, yerde olur. Ya da bir tavuk yanında 6 yavrusu varsa bu toplam 7 eder ve duvar kayadadır. Ancak bu işin istisnası şudur: 1 tavuk ve yanında 7 civcivin olduğu durumlar çoğu kez duvar kayalarda bulunduğu gibi, yere sabit yatay (yer) kayalarda da bulunabilmektedir. Tabii ki bu durumlarda definenin yeri ve şeklide farklı noktalarda aranması gerekmektedir.Şimdi bu genel bakıştan sonra, tavuk ve civciv konusunun detaylarına girmeye çalışalım:* Yerde tek tavuk başı var ve başkada hiçbir motif yoksa;Bu kesinlikle yer altında mahzen var demektir. Ve genelde resim yerde ise resmin altıdır.Duvarda tek tavuk başı varsa ibik sayısı sayılır. Her ibik 72 cm ya da 120 cm olarak gagası değil de tam tersi istikamette sayılır. Bu iki ayrı ölçünün sebebi farklı medeniyetlerin bu ölçüleri kullanmasıdır. Örnek vermek gerekirse 3 ibikli bir tavuk resmi önce 72 cm ile ölçülür. Bu mesafede çukur veya tümsek ya da taş, tuğla,kapak aranır.Bu mesafe 2.16 m yapar.Şayet burada bir boşluk tespiti yapılamazsa bu kez 3×120 hesabıyla 3.60 m. mesafede bir işaret aranır.Bu tip boşlukları dedektör ve çubuklar rahatlıkla bulabildiği gibi,üzerinde zıplayarak da çoğu kez ses ve sarsıntıdan da boşluk tespiti yapılabilir.

* Duvar kayada tavuk bir bütün halde resmedilmiş ve şekillendirilmiş ise ;Resmin bulunduğu kaya,uzaktan bakıldığında tamamen bir tavuk heykelini andırır. Bunun için iyi bir gözlem yapmak gerekir. Başka yerde tavuk aranmaz. Kayanın kendisi zaten tavuktur. Bu taktirde tavuğun kaya biçiminde gagası tespit edilir ve baktığı istikamette altında define olabilecek taş aranır. Bu taşlar küçük ve büyük olabilir.

* Tek kabartma tavuk bazen,Boynunda çan taşıyan inek gibi müjde ile beslenmiş olabilir. Bazen de tek tavuk içinden harita çıkabilmektedir.* Tavuk ve çevresine serpiştirilmiş muhtelif sayıdaki civcivler;Kesinlikle aile mezarıdır.Civciv sayısınca orada mezar aramak gerekir.Yine tavuk resminin ya da tavuk şekli verilmiş büyük kayanın etrafında civciv sayısı kadar irili ufaklı taş kayalar vardır ve çevrede bu kayalar yatmaktadır.Emanetler parça halinde bu taşların altında bulunmaktadır.Bu tip defineler çok derinde  ve kaya taşların tam altında bulundurulur.

* Tavuğun bulunduğu yerde yedi dizili civciv bazen yokmuş gibi görünebilir.Ancak bunlar ışık oyunuyla ya da güneşin yansıtacağı ışığın belirlenmiş saatine hesaplanarak yapılmıştır. Bu tip gizlemeler Anadolu’da çok yerde bulunmaktadır. Örneğin Niğde’de bulunan Sungur Bey Camiinin cümle kapısının iki yanında ve sütun başlığı motifiyle işlenen kapı lambasında saçları örgülü iki adet genç kız resmi vardır.Bu iki kabartmalı resim ancak sabah güneş doğması esnasında ve belli bir saat dilimi içinde görülür. Güneşin yön kaybetmesiyle birlikte bir siluet halinde daha sonra silikleşir.Bu tip durumlarda civcivlerin ortaya çıkması için tavuğun işlendiği kayaya güneşin dik vurduğu an tespit edilerek bir saat öncesi ve sonrasında kaya üzerinde gözlem yapılır.Yada mümkün oluyorsa tek tavuğun etrafı su ile ıslatılır.Bu işlem sonucunda ortaya civcivler ya da değişik bir başka işaret veya işaretler çıkabilir. Bu takdirde çıkan işaretin ölçüleri çok önemlidir.Arama buna göre yapılmalıdır.

* Tavuk peşinde sıra ile dizili civcivler varsa ;Burası kapalı mezar olabilir. Bu tip kapalı mezarlar bir tünel yada dehlizin girişi olarak düşünülebilir.Dehlizin devamında civciv sayısı kadar mezar yada dağıtılıp serpiştirilmiş emanet vardır.
* Tek civciv tavuğun sol kanadı altında ise; Motifli kayanın hemen altında mutlak mezar bulunmaktadır.Bu tür mezarlar boş değildir.
* Tek civciv tavuğun sağ kanadı altında ise;Kayanın motifli yüzüne bakılmaz.Diğer(arka)yüzünde yine kayanın dibinde yada altında bir mezar bulunmaktadır. Bunun müjdesi . Yalnızca mezara bakılacaktır.
* Civciv var; tavuk yoksa ;Tavuk aranmaz. Çünkü kayanın kendisi tavuktur. Serpiştirilmiş sabit gibi görünen ama sabit olmayan,bir iki kişinin zorlamasıyla kaldırılabilecek taşların altı doludur.Bunlara dikkat edilmesi gerekir.
* Yemlenen tavukta tavuğa yem veren insan;İnsan aslında motif olarak resmin hemen yakınında üstü sivri alt tarafı genişleyen kayadır.Dikkatli bir bakış; bu kayanın adeta bir tavuğa yem atmakta olduğunu görecektir.Burada çok iyi bir gözlem gerekir.Adamın yemlediği civciv sayısı kadar küçük yapılı,yerde yatan taşlar vardır.Bunlar civcive benzetilir.Para bu taşların altındadır.
* Mağara içindeki civcivli tavuk ayrı anlam taşır.Bu tür mağaranın girişi dışarıdadır.Tavuğun giriş kapısı günümüzdeki kümeslerde görüleceği üzere kümese insan girişi için yapılan büyük kapının altına yada yanyana yapılan küçücük bir kapıdır.Öyleyse mağara içinde de tavuk ve civciv bulunursa bu mantık akıldan çıkarılmayacaktır.Bu emanet mağaranın içindedir.Çünkü tavuğun folluğu kümes içinde ve köşededir.Buradaki para da böyledir. Ancak derinlik fazla olabilir. (2 m. civarıdır.)
* Mağara içindeki tavukla beraber bir veya birkaç civciv varsa ve bunlardan birisi kafasını arkaya çevirmişse ;Bu yüzde yüz ikinci bir mağara girişinin varlığına işarettir. Tavuğun yönüne bu durumda kesinlikle bakılmaz. Girişi bulmak için bir su kanalı oyması bulunabilir. Mağara duvarlarında çok dikkatli bir gözlem yapılmalı.En ufak bir detay bile gözden uzak tutulmamalıdır.Bu şekil girişler iki şekilde kapatılmıştır: birincisi horasan uygulamasıdır.Eğer böyleyse burada bir açıklama ile okuyucuya bir kolaylık gösterelim; Sabit ve yerli duvarlardan horasanlı duvarı ayırt etmek için bazen tokmak ve çekiç kullanırız. Kullanılacak çekiç asla demir olmamalı tahta çekiç (küçük balyoz) kullanılmalıdır.Çünkü horasanlı ve sabit kaya üzerine yapılacak vurgularda ikisinin çıkaracağı ses çok farklıdır.En ideal olanı tahtadan mamul bir çekiç ya da balyozun kullanılmasıdır.ikincisi de yumruk büyüklüğünde taşlar, bildiğimiz harç benzeri karışımla örülmüş ve üstü Horasanlaşmış,mağara duvarlarının tabii haline uydurulmuştur.Burada da yine işaretlerinden yola çıkılarak horasanlı girişin bulunması gerekir.Bu da genellikle bir su kanalı gibi 1-2 parmak genişliğinde oyulmuş şeridin başlangıç ya da bitiş noktasıdır.Bu, mağara içindeki arayış içindir. Dışarıdaki girişin bulunması içinde yine aynı yolla hareket edilir.İçine su döküldüğünde akacak gibi olan mağaranın dışındaki bir su yolu bu giriş kapısını bize verecektir.Bu oymalar bazen çatallı olabilir.En sağlıklı yol,böyle bir su yolu bulunursa bunu en yüksek noktasından çok yavaş bir biçimde yeteri kadar su dökülerek suyun takip ettiği yolun bulunmasıdır.Gözle takip yanıltabilir.Çünkü oyulan su yolu alt eteklere inerken bilinçli olarak çatallandırılmış ve aldatıcı görünüm kazandırılmıştır.Su ise buradaki gerçek yolu takip edecek ve girişi gösterecektir.
* Sırtında civciv taşıyan tavuk varsa; o Civcivde kafasının dönüklüğünün olup olmadığına bakılır.Yoksa 50 metreyi geçmeden ileri istikamette kafa yada bütün tavuk şekli verilmiş bir kaya aranacaktır.Başı geriye yada yana çevrilmişse o istikamette aynı şekilde bakılır.Tavuk ve civciv konusunda şu bilgileri de göz önünde tutunuz:• Sırttaki tek civcivde müjde olabilir.• Sırttaki tek civcivde harita olabilir.• Sırttaki tek civcivli tavuğun çevresi ıslatılırsa kuru iken görülmeyen ek işaretler meydana çıkabilir.• 7 civcivli tavuğun ibiği varsa 2-2,5 metre civarında müjdesi olabilir.• 7 civcivli tavuğun ana parası 7 adettir.Yada çevredeki 3-5 kişinin ancak devirebileceği kadar büyük çaptaki yerde yatan kayaların altına serpiştirilmiştir.Bu mantık kavimlere göre değişmektedir.• Tavuk ve civciv sembolleri düz tarla kenarlarında kaya üzerindedir.• Tavuğun üst gagası uzun,alt gaga kısa ise emanet tavuğun baktığı istikamette (50m den az) dır.Şayet alt gaga uzun,üst gaga kısa ise o taktirde yine 50 m.den az bir mesafede ve geri tarafındadır.



IBRIK İŞARETİ



İbrik: Su veya gölet kenarlarındaki taşlara çizilmiş İbrik figürü su kenarında ve genelde çizilen taş çevresinde para olduğunu ifade eder. Ama bu para büyük değildir. Eski ermeni evleri cephelerinde, çeşme kenarlarında yapıldıklarıda görülmüştür. İbriğin genellikle ucu yön vermiştir. Gömü hemen yakınındadır.

ibriğin su akan kısmı ölçülür ibriğin ucunun gösterdiği istikamette ve ibriğin ucunun kalınlığı kadar derinlikte uç kalınlığı çıkan cm x 10cm dir.



OK İŞARETİ 


Definecilikte Ok işareti: Yön verir. gidilmesi gereken istikameti gösterir.bulunan ok işareti çok iyi incelenip ayrıntıları gözden kaçırmamak gereklidir.
1-okun kanatları ölçülür.kısa olanı uzun olanından çıkarılıp fark kadar uzun kanadın baktığı yöne doğru adımlanır.
son adımda araştırmalar yapılır.
2-okun sol kanat ölçülür.bir cm bir adım olarak değerlendirilir.açık kanadın bulunduğu yönde araştırma yapılır.
3-okun sağ kanat ölçülür.bir cm bir adım olarak değerlendirilir. açık kanadın bulunduğu yönde araştırma yapılır.
4-okun kanatları eşitse 70 adım geriye doğru gidilir ve ilgili alan içinde araştırma yapılır.
Başka Bir Deyişle:Ok işareti ekseriyeten kulanıldığı yerler ormanda yol- büyük mezar – ibadethane-büyük anıt mezarlarını işaret etmektedir. bu işaretleri çok iyi alğılayarak çözmek lazım sade düz ok 17adım mesafe verir.17 adım sonra 2. bir işaret ölçüm vere bilir.

Kayaya oyulan basit haç kabartmasının daha çok yön gösterme ve defineye giden yolu tarif etme işlevleri vardır. Oldukça yaygın kullanılır. Karşıdan karşıya geç manasına gelmektedir
Eski Yunan definelerinde sıkça görülen kare biçimli ve uçları hafif kalınlaşan haç türüdür. Bu haçlardaki kollardan birisi muhtemelen diğer 3 ünden bir yönüyle farklıdır. Farklı olan kol istikametinde define olma ihtimali çok yüksektir. Kolun uzunluğu veya ucundaki bir define işareti sizler için önemli bir sembol olabilir. İyi araştırmalısınız
Merdiven haçı denilen bu haçta genelde haçın sembolünün olduğu duvara sırt vererek gördüğümüz manzaradan anlam çıkarmaya çalışırız. Genelde değişik bir yapı, bir taş, bir işaret veya sembolü işaret eder. Definenin istikametini de bildirir. 3, 7, 10 adım gibi adımları deneyerek araştırma yapmalıyız.

4 kollu haçta genelde hazinenin veya definenin olduğu bölgede 4 ayrı işaret bulunur. Bu işaretleri bulduktan sonra haçtaki ile orantılı mesafede çember içerisinde kalan kısımda define yatmaktadır.

Bir tepe, yokuş veya tümülüs, kubbe işaretidir. Define aramak için tırmanmak gerektiğini söylemektedir.
Katolik hıristiyanlıkta papalık sembolü dür. Dini anlamda en üst otoriteye çağrışım yapar. Genelde yüksek bir tepenin zirvesi veya yüksek bir yapı, define ile ilişkilidir. Çevrede kilise olduğu ve kilise harabesinde define bulunduğu anlamı da taşıyabilir.
Bu işaret ilk hristiyanlarda günah çıkarma odalarında kullanılmıştır. İçeride muhtemelen duvar arkasında gizli bir bölme olduğunu ve definenin orada olduğunu ifade eder. Aynı papazın günah çıkarmasında bizi gördüğü gibi define de bizi görmektedir. Ama biz onu göremiyoruz manasına gelmektedir. Çok değerli bir işarettir.
Bu haç sembolü de işaret farklılığı aranması gereken haçlardandır. Şayet hiç bir fark yoksa en uzun okun gösterdiği yön kazılmalıdır. Define ile ilgili bir çağrışım vardır.

Bu tür eski Yunan haçlarında genelde bulunduğu kayanın hemen arkasında define haritası veya defineye giden yol ile ilgili kritik bir sembol bulunur.



x
Doğan ya da şahin yırtıcıdır, görme kabiliyeti gelişmiştir. Avını yakalar ve ayakları arasına alır öyle yer. Büyük ihtimalle eşkıya ya da savaş gömüleridir. Gömüsü genelde kapalı mekanlar içinde olur. Baktığı istikamet önemlidir. Şahin ya da doğan avını nasıl yiyorsa bizim de o şekilde gömüyü aramamız gerekir. Yani ayakların altına bakacağız. Sonuç alamazsak baktığı yönde araştırma yapacağız. Kesin define işaretidir. Bu arada tuzakları göz ardı etmemek gerekir. 
1-Kartalın kafası üzerinde istavroz varsa bızans gömüsüne işaret eder. Kral mezarı olabilir. 
2-Kartalın kanadı açıksa ölen kişinin anısına yapılan gömüdür. Mezar hediyesi vardır. Mezar güçlü birine ait ise kişisel eşyalarına ulaşılabilir. Ama bununla birlikte çevresindeki mezar boş da olabilir. 
3-Kanatları kapalı ise tünemiş şekilde ise gömüsü kapalı bir mağara içindedir. 
4- Kartal sembolünün olduğu yerde gömü kaya içinde aranmalıdır. 
5- Kartalın ayaklarının altındaki kaya önemlidir. 
6- Çevredeki kayalar itina ile araştırılmalı değişik yapıdaki kayalarda araştırma yapılmalı. 7- Kartalın baktığı istikamette veya kuyruğunun gösterdiği istikamette araştırma yapılmalıdır.
8-Başının üzerinde olan haç işareti yemin veya teyit anlamındadır.

8-Başının üzerinde olan haç işareti yemin veya teyit anlamındadır. 
9-Oyma kartal çok anlamlı değildir. 
10- İkinci bir işaret olarak yılan da mevcut olabilir.
Yırtıcılar büyük parayı ifade ederler. Muhtemelen savaşçı bir komutanın veya kılıç kullanabılen bır kralın malıdır.
Kralın başı üzerine istavroz (hac) konulmussa bu para büyük olasılıkla Roma-Bızans dönemine aittir.
İsaretın hemen altında yada uygun olan en yakın aşağı bölgesinde emaneti vardır.
Kuşun kanatları açıksa kişinin hatırasına ve ölumunden sonra bu mal gomülmüştür. 
Mezar değıldır ama içindeki kılıcı mezar maskesı savaş migferi vb. esyalarla birlikte parası vardır.
Yırtıcı kuşlu para mutlak mujdeli paradır.
Mujdesı çoğu kez kuşun yukarı bakması halinde cenesının altındadır.
Kanatları kapalı ve tünemiş ise yerıde kapalı mekansa emanet o mekanın içindedır.
Acık arazide kayada oyuk yada çizilmiş kuşun ön istikametinde mutlaka bır kaya aramak gerekır.
Bu kaya o mıntıkada farklı ve ilgi çekecek bır görkemde olur.
Ayrıca kolayca bulunur. Emanet o taşın altındadır ve kayalık alanda yırtıcı kuşun sadece çizimi vardır.
Başka birşey görülmüyorsa önündeki bir yerli taş isaret olabilir. Dibi kazılmalıdır. Fakat bu tip yerlerde genellikle oyulmuş murçlu kaya olabilir. Bunu aramak ve sayıp ölçmek gerekir.
Açık arazide yırtıcı kuşun parası baktığı değıl kuyruğu yönünde olur.
Kaya parçası bir yerinden ışlenmış ayrıca kuşun gagası ve başı motiflenmistir.Buda bir semboldür ve emaneti arka tarfında ayrıca yine kayalık bir alan içindedır. Kartal-Şahin parası açık alanda toprakta aranmamalıdır.
son adımda araştırmalar yapılır.
Bu tür eski Yunan haçlarında genelde bulunduğu kayanın hemen arkasında define haritası veya defineye giden yol ile ilgili kritik bir sembol bulunur.




Oysaki kilit artık hedefin hemen üzerinde veya yanında olduğunuzu anlatırken dikkatli olmanız gerektiğini de ifade eder.Zira kilit üzerinde anahtar yoksa bir engel var demektir ve bu bize bir uyarıdır.Bu uyarı tehlike anlamında değil,sadece önünüzde bir engelin varlığından söz eder.Bu engel çeşitli şekilllerde karşınıza çıkabilir.
Örneğin;define bir kayanın veya şekli farklı olan işlenmiş bir taşın içine konulmuş olabilir ve horasanla bu nokta kamufle edilmiş,gizlenmiş olarak önünüzde duruyor olabilir.
Kilitte anahtar yoksa bir engel vardır.Kilidin bulunduğu yerde aynen ayak işeretlerinde olduğu gibi durmak ve çevrede bir giriş noktası yada görülmesi gerekli bir işaret bulunmalıdır.Bazılarının dediği gibi kilidin olduğu taşın kırılması veya altında -üstünde bir şey aranması bu işin mantığına tamamen terstir.Kilit aynı zamanda bu dünyadan öbür dünyayageçisin simgesidir.Bunun sembolize edildiği yerin yakınında   ––  işaretlerinden birisi bir mezar steli veya kaya üzerinde bulunabilir.Bunu ”durup-düşünme” anlamında algılamalıyız.
ASLAN İŞARETİ
Ortaçağ Sembolizminin bir öğesidir. Aslan Hz. İsa’yı simgeleyen bir sembol olarak karşımıza çıkar. İsa peygamber sık sık resim ve heykel sanatında soylu aslan, aslan gibi insan düşüncesi ile betimlenirdi. Tanrının oğlu olarak nitelendirildiği için cesaret, güç ve krallık anlayışlarına dayalı bir düşünce ile betimleme yapılırdı. Aslan heykeli antik dönemin saray benzeri yapılarda giriş veya yürüme bantlarında görülmektedir. Böyle bir işaret görürseniz (Aslanlı yol) sarayın giriş kapısındasınız demektir. Ayrıca genellikle karşı karşıya olmak üzere iki adet olurlar. Buradan da eğer birini bulduysanız diğerini de arayıp bulabileceğiniz sonucunu çıkartabiliriz.
2-Aslan figürü ilk çağlardan beri, her kültürde ve bu arada Orta Asya ve Anadolu Türk Mitolojisinde kuvvet, kudret, hükümdarlık sembolü olarak kullanılmıştır. Anadolu’da taş, mermer, ahşap, halı, kilim, minyatür vb. her tür malzeme üzerinde görülür. Günümüzde de hemen hemen aynı amaçlarla kullanılmaya devam etmektedir. Ancak, çift gövdeli aslan figürü, kaynakların da işaret ettiği gibi, kuvvetin iki katına çıkışını ifade ediyor. Ayrıca Ermeni kültürünün önemli bir bileşenidir.
3-Aslan kaya heykel halinde olanlar mutlaka kral mezarlarında kullanılmştır. Çitf olanları höyük önlerinde tek olanları yüksek kaya mezarlarının altı veya üstündedir. Define 30 metreden uzak değildir. Saklantı çok değerlidir.
Aslan,Antik dönemlerden kalma saray veya benzeri seviyedeki harabelerin giriş ve yürüme bantlarında bazen açıkta veya toprak altında bir aslan heykelinin bulunması sık yaşanan olaylardandır. Şayet bunlardan bir tanesine rastlanırsa bilinmeli ki burası sarayın giriş yoludur. (Aslanlı yol) aynı zamanda bu tür bir heykel tek olmayacağı için aynı mekânda ve yolun sağlı sollu giriş noktasında bundan iki tane olacaktır.
Ayrıca,Ortaçağa ait sembolizmin bir öğesidir. Bu da yine Hz İsa’ yı simgeleyen motiflerden bir tanesidir. İsa peygamber sık sık resim ve heykel sanatında soylu aslan, aslan gibi insan düşüncesiyle betimlenirdi. Tanrının oğlu olarak nitelendirildiği için cesaret, güç ve krallık anlayışlarına dayalı olarak Hz. İsa�nın bu motifle ifade edilmesi yaygın bir oluşumdur.
Bunların haricinde, Aslan işaretleri mağara,mezar ve kayalar üstünde işaret olarakda kullanılmıştır. Bunlar gömüyü simgelemektedir. Aslan işareti olan her gömü, liderlik vasfı taşıyan insanların hazinesi anlamına gelmektedir. Mağara önlerinde yapılmış bir işaret ise, kapatılmış oda aramalısınız. Açık bir mağara yoksa, ağzı kapatılmış doğal görünüm verilmiş mağaraya uygun yerler bakmalısınız. Ülkemizde deniz kıyısına yapılmış aslan işaretleri bulunmaktadır. Bu işaretler, deniz korsancılığı yapmış korsan liderlerini simgelemektedir. Suyun içinden girişleri olduğu defalarca görülmüştür. İşçiliği zor fakat hazinesi büyük olan güzel işaretlerden birisidir.
ÇİÇEK GÜL PAPATYA İŞARETİ







 Çiçek Gül-Papatya işareti : Çiçek işaretlerinin bulunduğu bölgede eski mezarlık alanı aramalısınız. Mezarlık alanda farklı olan bir mezar olmalı. Bu mezar üstündede çiçeği anımsatan işaretler olabilir. Bulduğunuz takdirde doğru hedef üstünde olduğunuzu göreceksiniz. Bilinen gömü işaretlerindendir.Ülkemizde genellikle ermenilerin bıraktığı işaretlerdendir. Çiçek işaretinde yapraklarından birisi eksik yapılmış ise, eksik yaprağının istikametinde araştırmaya devam etmeli, eksik yaprağın yapıldığı kaya altında veya civarında araştırmanızı sürdürmelisiniz. 

DOĞAN ŞAHİN KARTAL İŞARETLERİ


Başka bir bakış açısı ile;
Yırtıcı kuşlar her devirde güç ve kuvvetin örneği olmuşlardır. Para konusunda da böyle bir yaklaşım vardır.
Farklı Bir Yaklaşım daha;

Hititlerde kadın ve erkek eşitliğinin, gücün, ayrıca mitolojide küller üstünde yeniden doğuşun sembolüdür. Bu sembolün Eski Mısırlılarda da olması, saraydaki Mısır yazıcıları vasıtasıyla Hititlere geçtiğini çıkartıyoruz. Bu sembolü daha sonra Yunanlılarla Avrupa ve Amerika’ya geçmiş, Anadolu’da ise devam ederek kurulan bızans ımparaorlugu , anadolu selçuklu devleti , Fener Rum Patriği, Arnavutluk Cumhuriyeti gibi devletler kullanmıştır. Bugün bu sembol Selçuk Üniversitesi’nin ve konya Büyükşehir Belediyesi’nin de sembolüdür. Çift baş yerine tek başlı kartal sembolleri Anadolu’da bazı kurum ve kuruluşlarda hâlâ kullanılmaktadır. Amerikan para birimi doların üzerinde kartal sembolü kullanılmaktadır. Bu para üzerindeki kartalın kanatlarındaki tüy sayısının 33 olması damasonluk’un en yüksek mertebesini de ifade etmektedir. Bu para üzerindeki anlamı ise, ekonomik olarak dünyaya hakim olma ve emperyalizm düşüncesinin ifadesidir.

TAVUK İŞARETİ



Tavuk işareti: Genel anlamda bu şekilde değerlendirmeleride vardır.Bu işaret çok ender bulunan bir işarettir.Kendi içinde dört kategoriye ayrılır.Bunlar: 1- 3 civciv 1 tavuk 2- 5 civciv 1 tavuk 3- 7 civciv 1 tavuk ( tavuğun sırtında bir civciv var ve en arkadaki civcive bakıyor. ) 4- 9 civciv 1 tavuk ( tavuğun sırtında bir civciv vardır. ) Bu kategorilerin içinde 7 civciv 1 tavuk işaretinin anlamı mevcuttur. O da şudur; öncelikle tavuğun sırtındaki civcivi kırın içinde bir tane çok değerli ve büyük altın para çıkar, daha sonra en arkaya bakan civcivin baktığı yöne doğru gidiniz o tarafta kapalı bir mağara bulmanız gerek ne varsa o mağaranın içindedir.(bazı kaynaklara görede bir tane olan altın anne civcivin yani tavuğun gırtlağındadır.) sizlere tavsiyem bir altın için işareti kırmayınız. Tavuk yalnız başına ya da yanında civcivleriyle birlikte en çok kullanılan define motiflerinden biridir.

Gerek yalnız başına tek tavuk ve gerekse beraberindeki yavruları mutlak definenin işaretidir.Bizans ve Ermeni kültürleri tarafından sıkça kullanılmıştır. Anlamları kavimlere göre değişmekle beraber, genel manadaki anlamları arayıcıyı büyük ölçüde yanıltmadan emanete ulaştıracaktır. Yeter ki daha önceden açılmış,içindekiler alınmamış olsun.Tavuk ve yanındaki civcivlerle ilgili figürlerin hangi anlamları taşıdıklarını şimdi maddeler halinde sıralayalım:Öncelikle şunun bilinmesinde fayda vardır: Genellikle tek rakamlı gruplar duvarda, çift rakamlı gruplar yerde, kayada olur. Örneğin bir tavuk ve yanında 5 yavrusu varsa bu çift gruptur, yerde olur. Ya da bir tavuk yanında 6 yavrusu varsa bu toplam 7 eder ve duvar kayadadır. Ancak bu işin istisnası şudur: 1 tavuk ve yanında 7 civcivin olduğu durumlar çoğu kez duvar kayalarda bulunduğu gibi, yere sabit yatay (yer) kayalarda da bulunabilmektedir. Tabii ki bu durumlarda definenin yeri ve şeklide farklı noktalarda aranması gerekmektedir.Şimdi bu genel bakıştan sonra, tavuk ve civciv konusunun detaylarına girmeye çalışalım:* Yerde tek tavuk başı var ve başkada hiçbir motif yoksa;Bu kesinlikle yer altında mahzen var demektir. Ve genelde resim yerde ise resmin altıdır.Duvarda tek tavuk başı varsa ibik sayısı sayılır. Her ibik 72 cm ya da 120 cm olarak gagası değil de tam tersi istikamette sayılır. Bu iki ayrı ölçünün sebebi farklı medeniyetlerin bu ölçüleri kullanmasıdır. Örnek vermek gerekirse 3 ibikli bir tavuk resmi önce 72 cm ile ölçülür. Bu mesafede çukur veya tümsek ya da taş, tuğla,kapak aranır.Bu mesafe 2.16 m yapar.Şayet burada bir boşluk tespiti yapılamazsa bu kez 3×120 hesabıyla 3.60 m. mesafede bir işaret aranır.Bu tip boşlukları dedektör ve çubuklar rahatlıkla bulabildiği gibi,üzerinde zıplayarak da çoğu kez ses ve sarsıntıdan da boşluk tespiti yapılabilir.

* Duvar kayada tavuk bir bütün halde resmedilmiş ve şekillendirilmiş ise ;Resmin bulunduğu kaya,uzaktan bakıldığında tamamen bir tavuk heykelini andırır. Bunun için iyi bir gözlem yapmak gerekir. Başka yerde tavuk aranmaz. Kayanın kendisi zaten tavuktur. Bu taktirde tavuğun kaya biçiminde gagası tespit edilir ve baktığı istikamette altında define olabilecek taş aranır. Bu taşlar küçük ve büyük olabilir.

* Tek kabartma tavuk bazen,Boynunda çan taşıyan inek gibi müjde ile beslenmiş olabilir. Bazen de tek tavuk içinden harita çıkabilmektedir.* Tavuk ve çevresine serpiştirilmiş muhtelif sayıdaki civcivler;Kesinlikle aile mezarıdır.Civciv sayısınca orada mezar aramak gerekir.Yine tavuk resminin ya da tavuk şekli verilmiş büyük kayanın etrafında civciv sayısı kadar irili ufaklı taş kayalar vardır ve çevrede bu kayalar yatmaktadır.Emanetler parça halinde bu taşların altında bulunmaktadır.Bu tip defineler çok derinde  ve kaya taşların tam altında bulundurulur.

* Tavuğun bulunduğu yerde yedi dizili civciv bazen yokmuş gibi görünebilir.Ancak bunlar ışık oyunuyla ya da güneşin yansıtacağı ışığın belirlenmiş saatine hesaplanarak yapılmıştır. Bu tip gizlemeler Anadolu’da çok yerde bulunmaktadır. Örneğin Niğde’de bulunan Sungur Bey Camiinin cümle kapısının iki yanında ve sütun başlığı motifiyle işlenen kapı lambasında saçları örgülü iki adet genç kız resmi vardır.Bu iki kabartmalı resim ancak sabah güneş doğması esnasında ve belli bir saat dilimi içinde görülür. Güneşin yön kaybetmesiyle birlikte bir siluet halinde daha sonra silikleşir.Bu tip durumlarda civcivlerin ortaya çıkması için tavuğun işlendiği kayaya güneşin dik vurduğu an tespit edilerek bir saat öncesi ve sonrasında kaya üzerinde gözlem yapılır.Yada mümkün oluyorsa tek tavuğun etrafı su ile ıslatılır.Bu işlem sonucunda ortaya civcivler ya da değişik bir başka işaret veya işaretler çıkabilir. Bu takdirde çıkan işaretin ölçüleri çok önemlidir.Arama buna göre yapılmalıdır.

* Tavuk peşinde sıra ile dizili civcivler varsa ;Burası kapalı mezar olabilir. Bu tip kapalı mezarlar bir tünel yada dehlizin girişi olarak düşünülebilir.Dehlizin devamında civciv sayısı kadar mezar yada dağıtılıp serpiştirilmiş emanet vardır.
* Tek civciv tavuğun sol kanadı altında ise; Motifli kayanın hemen altında mutlak mezar bulunmaktadır.Bu tür mezarlar boş değildir.
* Tek civciv tavuğun sağ kanadı altında ise;Kayanın motifli yüzüne bakılmaz.Diğer(arka)yüzünde yine kayanın dibinde yada altında bir mezar bulunmaktadır. Bunun müjdesi . Yalnızca mezara bakılacaktır.
* Civciv var; tavuk yoksa ;Tavuk aranmaz. Çünkü kayanın kendisi tavuktur. Serpiştirilmiş sabit gibi görünen ama sabit olmayan,bir iki kişinin zorlamasıyla kaldırılabilecek taşların altı doludur.Bunlara dikkat edilmesi gerekir.
* Yemlenen tavukta tavuğa yem veren insan;İnsan aslında motif olarak resmin hemen yakınında üstü sivri alt tarafı genişleyen kayadır.Dikkatli bir bakış; bu kayanın adeta bir tavuğa yem atmakta olduğunu görecektir.Burada çok iyi bir gözlem gerekir.Adamın yemlediği civciv sayısı kadar küçük yapılı,yerde yatan taşlar vardır.Bunlar civcive benzetilir.Para bu taşların altındadır.
* Mağara içindeki civcivli tavuk ayrı anlam taşır.Bu tür mağaranın girişi dışarıdadır.Tavuğun giriş kapısı günümüzdeki kümeslerde görüleceği üzere kümese insan girişi için yapılan büyük kapının altına yada yanyana yapılan küçücük bir kapıdır.Öyleyse mağara içinde de tavuk ve civciv bulunursa bu mantık akıldan çıkarılmayacaktır.Bu emanet mağaranın içindedir.Çünkü tavuğun folluğu kümes içinde ve köşededir.Buradaki para da böyledir. Ancak derinlik fazla olabilir. (2 m. civarıdır.)
* Mağara içindeki tavukla beraber bir veya birkaç civciv varsa ve bunlardan birisi kafasını arkaya çevirmişse ;Bu yüzde yüz ikinci bir mağara girişinin varlığına işarettir. Tavuğun yönüne bu durumda kesinlikle bakılmaz. Girişi bulmak için bir su kanalı oyması bulunabilir. Mağara duvarlarında çok dikkatli bir gözlem yapılmalı.En ufak bir detay bile gözden uzak tutulmamalıdır.Bu şekil girişler iki şekilde kapatılmıştır: birincisi horasan uygulamasıdır.Eğer böyleyse burada bir açıklama ile okuyucuya bir kolaylık gösterelim; Sabit ve yerli duvarlardan horasanlı duvarı ayırt etmek için bazen tokmak ve çekiç kullanırız. Kullanılacak çekiç asla demir olmamalı tahta çekiç (küçük balyoz) kullanılmalıdır.Çünkü horasanlı ve sabit kaya üzerine yapılacak vurgularda ikisinin çıkaracağı ses çok farklıdır.En ideal olanı tahtadan mamul bir çekiç ya da balyozun kullanılmasıdır.ikincisi de yumruk büyüklüğünde taşlar, bildiğimiz harç benzeri karışımla örülmüş ve üstü Horasanlaşmış,mağara duvarlarının tabii haline uydurulmuştur.Burada da yine işaretlerinden yola çıkılarak horasanlı girişin bulunması gerekir.Bu da genellikle bir su kanalı gibi 1-2 parmak genişliğinde oyulmuş şeridin başlangıç ya da bitiş noktasıdır.Bu, mağara içindeki arayış içindir. Dışarıdaki girişin bulunması içinde yine aynı yolla hareket edilir.İçine su döküldüğünde akacak gibi olan mağaranın dışındaki bir su yolu bu giriş kapısını bize verecektir.Bu oymalar bazen çatallı olabilir.En sağlıklı yol,böyle bir su yolu bulunursa bunu en yüksek noktasından çok yavaş bir biçimde yeteri kadar su dökülerek suyun takip ettiği yolun bulunmasıdır.Gözle takip yanıltabilir.Çünkü oyulan su yolu alt eteklere inerken bilinçli olarak çatallandırılmış ve aldatıcı görünüm kazandırılmıştır.Su ise buradaki gerçek yolu takip edecek ve girişi gösterecektir.
* Sırtında civciv taşıyan tavuk varsa; o Civcivde kafasının dönüklüğünün olup olmadığına bakılır.Yoksa 50 metreyi geçmeden ileri istikamette kafa yada bütün tavuk şekli verilmiş bir kaya aranacaktır.Başı geriye yada yana çevrilmişse o istikamette aynı şekilde bakılır.Tavuk ve civciv konusunda şu bilgileri de göz önünde tutunuz:• Sırttaki tek civcivde müjde olabilir.• Sırttaki tek civcivde harita olabilir.• Sırttaki tek civcivli tavuğun çevresi ıslatılırsa kuru iken görülmeyen ek işaretler meydana çıkabilir.• 7 civcivli tavuğun ibiği varsa 2-2,5 metre civarında müjdesi olabilir.• 7 civcivli tavuğun ana parası 7 adettir.Yada çevredeki 3-5 kişinin ancak devirebileceği kadar büyük çaptaki yerde yatan kayaların altına serpiştirilmiştir.Bu mantık kavimlere göre değişmektedir.• Tavuk ve civciv sembolleri düz tarla kenarlarında kaya üzerindedir.• Tavuğun üst gagası uzun,alt gaga kısa ise emanet tavuğun baktığı istikamette (50m den az) dır.Şayet alt gaga uzun,üst gaga kısa ise o taktirde yine 50 m.den az bir mesafede ve geri tarafındadır.



IBRIK İŞARETİ


İbrik: Su veya gölet kenarlarındaki taşlara çizilmiş İbrik figürü su kenarında ve genelde çizilen taş çevresinde para olduğunu ifade eder. Ama bu para büyük değildir. Eski ermeni evleri cephelerinde, çeşme kenarlarında yapıldıklarıda görülmüştür. İbriğin genellikle ucu yön vermiştir. Gömü hemen yakınındadır.

ibriğin su akan kısmı ölçülür ibriğin ucunun gösterdiği istikamette ve ibriğin ucunun kalınlığı kadar derinlikte uç kalınlığı çıkan cm x 10cm dir.



OK İŞARETİ 


Definecilikte Ok işareti: Yön verir. gidilmesi gereken istikameti gösterir.bulunan ok işareti çok iyi incelenip ayrıntıları gözden kaçırmamak gereklidir.
1-okun kanatları ölçülür.kısa olanı uzun olanından çıkarılıp fark kadar uzun kanadın baktığı yöne doğru adımlanır.
2-okun sol kanat ölçülür.bir cm bir adım olarak değerlendirilir.açık kanadın bulunduğu yönde araştırma yapılır.
3-okun sağ kanat ölçülür.bir cm bir adım olarak değerlendirilir. açık kanadın bulunduğu yönde araştırma yapılır.
4-okun kanatları eşitse 70 adım geriye doğru gidilir ve ilgili alan içinde araştırma yapılır.
Başka Bir Deyişle:Ok işareti ekseriyeten kulanıldığı yerler ormanda yol- büyük mezar – ibadethane-büyük anıt mezarlarını işaret etmektedir. bu işaretleri çok iyi alğılayarak çözmek lazım sade düz ok 17adım mesafe verir.17 adım sonra 2. bir işaret ölçüm vere bilir.
Kayaya oyulan basit haç kabartmasının daha çok yön gösterme ve defineye giden yolu tarif etme işlevleri vardır. Oldukça yaygın kullanılır. Karşıdan karşıya geç manasına gelmektedir
Eski Yunan definelerinde sıkça görülen kare biçimli ve uçları hafif kalınlaşan haç türüdür. Bu haçlardaki kollardan birisi muhtemelen diğer 3 ünden bir yönüyle farklıdır. Farklı olan kol istikametinde define olma ihtimali çok yüksektir. Kolun uzunluğu veya ucundaki bir define işareti sizler için önemli bir sembol olabilir. İyi araştırmalısınız
Merdiven haçı denilen bu haçta genelde haçın sembolünün olduğu duvara sırt vererek gördüğümüz manzaradan anlam çıkarmaya çalışırız. Genelde değişik bir yapı, bir taş, bir işaret veya sembolü işaret eder. Definenin istikametini de bildirir. 3, 7, 10 adım gibi adımları deneyerek araştırma yapmalıyız.
4 kollu haçta genelde hazinenin veya definenin olduğu bölgede 4 ayrı işaret bulunur. Bu işaretleri bulduktan sonra haçtaki ile orantılı mesafede çember içerisinde kalan kısımda define yatmaktadır.

Bir tepe, yokuş veya tümülüs, kubbe işaretidir. Define aramak için tırmanmak gerektiğini söylemektedir.
Katolik hıristiyanlıkta papalık sembolü dür. Dini anlamda en üst otoriteye çağrışım yapar. Genelde yüksek bir tepenin zirvesi veya yüksek bir yapı, define ile ilişkilidir. Çevrede kilise olduğu ve kilise harabesinde define bulunduğu anlamı da taşıyabilir.
Bu işaret ilk hristiyanlarda günah çıkarma odalarında kullanılmıştır. İçeride muhtemelen duvar arkasında gizli bir bölme olduğunu ve definenin orada olduğunu ifade eder. Aynı papazın günah çıkarmasında bizi gördüğü gibi define de bizi görmektedir. Ama biz onu göremiyoruz manasına gelmektedir. Çok değerli bir işarettir.
Bu haç sembolü de işaret farklılığı aranması gereken haçlardandır. Şayet hiç bir fark yoksa en uzun okun gösterdiği yön kazılmalıdır. Define ile ilgili bir çağrışım vardır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz İçin TeSeKürLER